Voor Veeportaal en DGZ Online: klik op 'MIJN DGZ'

078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Update vogelgriep: besmettingen met hoogpathogeen virus bevestigd in Sint-Laureins, Beernem en Bocholt

Het FAVV meldt op 21 september 2022 dat vogelgriep vastgesteld werd op een pluimveebedrijf in Sint-Laureins (Oost-Vlaanderen) en bij twee vogelhandelaren, een in Beernem (West-Vlaanderen) en een in Bocholt (Limburg). Onderzoek bevestigde dat het gaat om de gevaarlijke hoogpathogene variant van het H5N1-virus. Op elke locatie worden alle maatregelen uitgevoerd om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo worden rond de drie haarden een beschermingszone van 3 km en een bewakingszone van 10 km ingesteld.

Hemelwater opwaarderen tot drinkwater voor je vee? Studienamiddag dinsdag 4 oktober 2022

Kan je regenwater gebruiken als drinkwater voor je vee (melk- en pluimvee) en hoe pak je dat aan? Op deze studienamiddag georganiseerd door Proefbedrijf Pluimveehouderij krijg je zowel een aantal praktijkverhalen als infosessies zoals deze van Jozefien Callens, dierenarts bij DGZ, die de drinkwaternormen voor pluim- en rundvee uit de doeken doet. Kom naar deze studienamiddag en kom te weten wat de mogelijkheden zijn op jouw melk- of pluimveebedrijf.

Werk eenvoudig en efficiënt samen in een groepspraktijk met FarmFit

Werk jij samen met collega’s in een groepspraktijk en willen jullie gegevens van de bedrijven die jullie begeleiden op een eenvoudige en efficiënte manier kunnen delen en aanpassen? Dat kan perfect met de FarmFit applicatie. Wanneer je in FarmFit deel uitmaakt van een groepspraktijk-account geniet je bovendien van een voordeliger abonnementstarief. Ontdek alle voordelen.

Hoe verhoog je het comfort van je dieren bij hoge temperaturen?

Hitte is nefast voor zowel het welzijn als de productieresultaten van je dieren. Daarom herhalen we graag enkele tips om jouw dieren tijdens warme dagen meer comfort te bezorgen en hopelijk hittestress te vermijden.

Update vogelgriep: Geval van vogelgriep bij particuliere houder in Roeselare, geen verdere maatregelen

Het FAVV meldt dat op zaterdag 6 augustus 2022 een besmetting met hoogpathogene vogelgriep H5N1 werd vastgesteld bij een particuliere houder in Roeselare. Het gaat waarschijnlijk om een besmetting na contact met wilde vogels. Omdat het om een geïsoleerde besmetting gaat zonder contacten, is er geen bijzonder risico voor verspreiding en verandert de epidemiologische situatie niet. De maatregelen blijven daarom beperkt tot enkel de besmette site. Het geval bewijst wel dat het belangrijk is om alert te blijven voor het virus en bioveilig te werken.

Update vogelgriep: opheffen beperkingszone Zoutleeuw

Naar aanleiding van een uitbraak met met hoogpathogene vogelgriep van het type H5N1 bij een vogelhandelaar in Zoutleeuw, Vlaams-Brabant legde het FAVV op 22 juni 2022 een beperkingszone op. De eindscreening in deze zone heeft een gunstig resultaat gehad, waardoor het FAVV beslist heeft om de zone op te heffen in de nacht van donderdag 21 op vrijdag 22 juli. Zo verdwijnt de laatste beperkingszone in ons land en gelden vanaf 22 juli enkel de algemene, landelijke maatregelen. Toch blijven waakzaamheid en een goede bioveiligheid cruciaal, want nieuwe besmettingen zijn niet uitgesloten.

Salmonella Actieplan Pluimvee kreeg update

Het draaiboek Salmonella Actieplan Pluimvee (SAP) geeft een overzicht van de wettelijke aspecten en punten die van belang zijn in de bestrijding van Salmonella op pluimveebedrijven. Het SAP, dat dateerde van 2013, kreeg een update die vanaf nu terug te vinden is op de website van DGZ.

1 tot 7 van de 105 resultaten