Nieuws
Filteren op
Diersoort
Thema
Vogelgriep: verzamelverbod wordt uitgebreid tot eind maart
Sinds 5 februari 2025 verleent het FAVV geen erkenningen meer voor het organiseren van verzamelingen van pluimveesoorten van particuliere houders. Dit verbod, dat aanvankelijk tot en met 16 maart van kracht was, is nu verlengd tot en met maandag 31 maart. Daarnaast is de beschermingszone in Sint-Gillis-Waas gedeeltelijk omgezet in een bewakingszone. Aangezien het vogelgriepvirus nog steeds circuleert onder wilde vogels, is het van cruciaal belang strikte bioveiligheidsmaatregelen te blijven toepassen.

Volg de webinars over nieuwe wetgeving preventie en bestrijding van antimicrobiële resistentie
Naar aanleiding van het nieuwe KB over de preventie en bestrijding van antimicrobiële resistentie (AMR) bij dieren, zullen houders van varkens, vleeskippen, leghennen en vleeskalveren een bedrijfsstatuut toegekend krijgen. Ben jij veehouder of dierenarts actief in één van deze sectoren? Dan ben je van harte welkom op de webinars waar zowel de nieuwe wetgeving als maatregelen om verantwoord om te gaan met antibiotica aan bod komen.

Op zoek naar een boeiende job? Ontmoet ons op 11 maart 2025 tijdens Jobvillage Roeselare!
Ben je op zoek naar een (nieuwe) professionele uitdaging? Wil je werken in een maatschappelijk relevante sector? Dan is Jobvillage Roeselare, georganiseerd door Roularta, dé perfecte gelegenheid om ons te leren kennen! Op 11 maart 2025 staat ons enthousiaste team voor je klaar om jou te verwelkomen. Of je nu interesse hebt in een specifieke vacature of meer wilt weten over onze organisatie, iedereen is welkom!

Voor het eerst vogelgriep vastgesteld bij katten
Bij de pluimveehouder in Sint-Gillis-Waas waar op 18 februari hoogpathogene vogelgriep werd vastgesteld zijn ook twee buitenkatten besmet geraakt met het virus, vermoedelijk door besmette eieren te eten of besmet water te drinken. Eerder werden in ons land al besmettingen bij wilde vossen, wilde Europese bunzings en tamme fretten vastgesteld, dit is het eerste geval bij katten. Het FAVV roept op tot voorzichtigheid voor het geval zoogdieren in contact zouden komen met kadavers van mogelijk besmette dode vogels of pluimvee.

Vogelgriep update: besmetting op commercieel pluimveebedrijf in Stekene
Er werd een besmetting met vogelgriep van het type H5N1 vastgesteld op een braadkippenbedrijf in Stekene (Oost-Vlaanderen). Alle maatregelen om verdere verspreiding tegen te gaan worden genomen. De nieuwe besmetting bevindt zich binnen de huidige beschermingszone van 3 kilometer die werd ingesteld naar aanleiding van de eerdere besmetting in Sint-Gillis-Waas, waar ook twee buitenkatten besmet raakten met het virus. Het FAVV breidt de beschermingszone van 3 kilometer en de bewakingszone van 10 kilometer uit en verlengt de maatregelen in de zones. Hou de gezondheid van je pluimvee nauwlettend in de gaten en contacteer onmiddellijk je dierenarts als je toegenomen ziekte of sterfte merkt.

DGZ lanceert exclusieve pluimveesjablonen in FarmFit
Steeds meer pluimveedierenartsen kiezen voor de betalende versie van FarmFit, zodat ze veehouders beter en efficiënter kunnen begeleiden. FarmFit is reeds beschikbaar voor het uitvoeren van de digitale risico-enquête voor pluimveebedrijven, maar daarnaast biedt FarmFit vanaf vandaag ook een selectie aan exclusieve sjablonen. Welke dit precies zijn, ontdek je in dit nieuwsitem.

Wat zijn de risicofactoren van enterokokken op vleeskuikenbedrijven?
Enterokokken vormen een veelvoorkomend probleem op braadkuikenbedrijven, met aanzienlijke economische schade en een verhoogd antibioticagebruik als gevolg. Diverse factoren, waaronder een verzwakt immuunsysteem, kunnen het risico op klinische doorbraken vergroten. Om beter inzicht te krijgen in de maatregelen die pluimveehouders nemen tegen enterokokken, is binnen het MonEntero-project een vragenlijst opgesteld. Vul de vragenlijst in en help de impact van enterokokken op vleeskuikenbedrijven in kaart brengen.
