078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Nieuwe leden in de algemene vergadering van DGZ

Tijdens de algemene vergadering van DGZ op 17 april 2025werd de nieuwe samenstelling van het bestuursorgaan officieel bekrachtigd. Er werden 2 nieuwe leden verkozen voor de algemene vergadering van de organisatie voor de sector varkens.

Een jaar vol groei en uitdagingen: DGZ bouwt verder aan de toekomst

Op donderdag 17 april hield Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) haar algemene vergadering en presenteerde er met trots haar jaarverslag over 2024. Voorzitter Pieter Obin blikt terug op een bewogen en innovatief jaar 2024. Dankzij een sterke samenwerking met veehouders, dierenartsen en onderzoeksinstellingen zette de organisatie belangrijke stappen vooruit in het optimaliseren van de diergezondheid.

Boerenvreugde: vrijloopkraamhokken in de praktijk

Het stikstofdecreet en de mogelijke nieuwe normen voor dierenwelzijn, roepen heel wat vragen op over het al dan niet investeren in vrijloopkraamhokken. Zeugenhoudsters Nancy en Marleen deelden op 7 februari hun tips over vrijloopkraamhokken tijdens een inspiratienamiddag van het project Boerenvreugde, georganiseerd door DGZ en Inagro.

DGZ informeert over dienstverlening tijdens Paasmaandag 21 april 2025

Op Paasmaandag 21 april 2025 zullen het loket, de helpdesk en het laboratorium van DGZ gesloten zijn. Dit heeft gevolgen voor onze dienstverlening en labowerking. We willen je graag informeren over wat dit voor jou betekent.

Veescoop geeft inzicht in dierengezondheid

In onze nieuwste edities van Veescoop delen we graag met jou wat DGZ opmerkte en opviel tijdens het tweede semester van 2024. We bekijken wat we kunnen leren uit wat er de laatste 6 maanden van het jaar binnenkwam in de autopsiezaal van DGZ en gaan in op de recente evolutie van ziekten bij het Vlaamse vee.

Mond-en-klauwzeervirus verspreidt zich in delen van Europa: wees waakzaam!

Na een uitbraak met mond-en-klauwzeer (MKZ) begin januari in Duitsland verspreidt de ziekte zich verder in Hongarije en Slowakije, vlakbij de grens van Oostenrijk en Tsjechiƫ. Het FAVV meldt dat er tijdens de risicoperiode geen vatbare dieren uit Hongarije of Slowakije in ons land zijn binnengebracht. Toch is het uiterst belangrijk om waakzaam te blijven aangezien MKZ een zeer besmettelijke ziekte is. Een overzicht van de stand van zaken in Europa en maatregelen die je als veehouder kunt nemen om je dieren te beschermen.

Meer biggen gezond spenen, hoe doe je dat?

Tijdens een inspiratienamiddag op 7 februari, georganiseerd door Inagro en DGZ, deelde Prof. Dr. Jeroen Degroote (UGent) zijn inzichten over kraamopfok, multisuckling en dubbeltomen. Deze technieken kunnen helpen om meer biggen gezond te spenen, zonder dat een voorspeenlokaal of couveuse nodig is. Op die manier blijven er meer biggen bij de zeug, en voorkom je problemen rond of kort na het spenen. Heb je deze sessie gemist? Geen zorgen, we zetten de belangrijkste punten voor je op een rij.

1 tot 7 van de 249 resultaten