078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Het huidige werkjaar van het paratuberculoseprogramma loopt stilaan op z’n einde. Nog tot en met 30 april 2023 kan je bloed- of melkmonsters laten bezorgen aan een erkend laboratorium om een opvolgingsniveau te behalen. Reeds 85% van de bedrijven liet ondertussen hun screening uitvoeren en daarbij werden al zo’n 2000 besmette runderen gedetecteerd op 650 verschillende melkveebedrijven met positieve resultaten.

Laat je dieren testen

Seropositieve dieren vormen een gevaar voor het hele bedrijf omdat ze de paratuberculose-ziektekiemen kunnen verspreiden via de mest, biest en melk. Vooral jonge dieren zijn gevoelig voor een infectie met paratuberculose. Het is zinvol om na te gaan of een dier dat positief testte de bacterie op dit moment uitscheidt of niet

Per dier is slechts één monster nodig voor ELISA-onderzoek. Door elk monster correct te identificeren met het rundidentificatienummer kan de verdere opvolging correct gebeuren.

Elk beslag, ongeacht het niveau, waar één of meerdere dieren positief testen op ELISA-onderzoek heeft de mogelijkheid om een bijkomend PCR onderzoek op mest te laten uitvoeren. Wil je hiervan gebruik maken, laat dan zo snel mogelijk monsters binnenbrengen. Hoe langer je wacht, hoe minder tijd er is om dit PCR onderzoek te laten uitvoeren.

Is het resultaat negatief, dan hoef je voor het behalen van het A- of B-niveau het dier dit werkjaar niet op te ruimen.

Is het resultaat positief, neem dan geen risico’s en voer het dier zo snel mogelijk rechtstreeks af naar het slachthuis of het destructiebedrijf, zeker als je je A- of B-niveau niet wil verliezen. Hou hierbij rekening met de termijnen verbonden aan het A- en B-niveau (meer info hierover vind je verder op onze website).

Op dit moment werden al ruim 850 seropositieve dieren onderzocht met de PCR-test waarbij een kleine 15 procent positief testte.