078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Het besmette schaap op het bedrijf in Merksplas vertoonde milde verschijnselen van blauwtong. Bij de andere schapen op het bedrijf zijn op dit moment nog geen symptomen van blauwtong of sterfte vastgesteld. Door deze bevestiging wordt het hele Belgische grondgebied nu beperkingsgebied voor blauwtong serotype 3. Dit betekent dat er geen hinder is voor de nationale handel: herkauwers kunnen nog steeds zonder specifieke blauwtong-voorwaarden binnen heel België verplaatst worden.

Waakzaamheid troef!

We herhalen dat het uiterst belangrijk is om waakzaam te blijven voor blauwtong. Blauwtong is een aangifteplichtige ziekte: heb je dus een vermoeden, contacteer dan de Lokale Controle Eenheid van het FAVV en laat stalen nemen/neem stalen voor onderzoek op blauwtongvirus (zie procedure 1785121). De analysekosten worden betaald door het FAVV. Op de FAVV-website vind je een fiche met de meest belangrijke informatie (klinische symptomen,..).

Symptomen

Schapen die besmet zijn met blauwtong hebben o.a. koorts, ze vermageren en hebben ontstekingen en blaasjes of letsels in de muil. Ook kreupelheid door ontsteking van de kroonrand komt voor. Bij runderen en geiten zien we naast dezelfde symptomen die schapen vertonen ook een gedaalde melkproductie. Een uitgebreid overzicht van de symptomen vind je op onze blauwtongziekte-webpagina.

Preventieve maatregelen

De ziekte wordt veroorzaakt door steken van knutten besmet met het blauwtongvirus. Vaccinatie is hiervoor de meest aangewezen preventieve maatregel, maar op dit moment is er (nog) geen vaccin geregistreerd voor het serotype 3 dat nu bevestigd werd. Door je dieren op te stallen tijdens de schemerperioden, kun je het risico op steken enigszins verkleinen want dat zijn de momenten waarop de knutten extra actief zijn. Je kunt ook de dieren en hun omgeving behandelen met insecticiden. Helaas vormt geen enkele van deze remedies een garantie op succes.

Eenmaal dieren besmet zijn, is het belangrijk ze zorgvuldig te behandelen. Aangezien het om een virusinfectie gaat, kunnen alleen maar ondersteunende medicijnen toegediend worden zoals pijnstillers, ontstekingsremmers, en daarnaast eventueel antibiotica als er ook sprake is van secundaire bacteriële infecties.

Geef je dieren een goeie verzorging en vooral: wees alert!

Meer info: