078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Regelgeving voor lidstaten van de EU 

Op 9 oktober 2023 werd er in België een geval van BTV serotype 3 bevestigd. Momenteel is er geen geregistreerd vaccin voor BTV3 in de Europese Unie, er zijn er geen operationele “tegen vector beschermde inrichtingen” in België. Daarom kunnen Belgische herkauwers niet voldoen aan de algemene regels voor het verkeer van dieren naar andere lidstaten dan de EU (behalve slachtdieren).

Lidstaten hebben echter de mogelijkheid om toestemming te verlenen om BTV-gevoelige dieren, die niet voldoen aan de algemene regels, toch toe te laten op hun grondgebied onder vastgelegde specifieke versoepelingen.

Je kan de lijst van de lidstaten en hun specifieke versoepelingen terugvinden op de website van de Europese Commissie. Op de website van het FAVV vind je een samenvattingstabel met de mogelijke uitvoervoorwaarden voor België.

   

Specifieke voorwaarden van invoer in Luxemburg

Sinds 15 januari 2024 staat het Groot Hertogdom Luxemburg toe dat runderen, schapen, geiten en kameelachtigen worden ingevoerd (ongeacht de leeftijd van de dieren) onder de volgende voorwaarden:

  • De dieren moeten voor verzending gedurende minstens 14 dagen behandeld zijn met een insecticide om te beschermen tegen aanvallen door de vector (Culicoïden).

EN 

  • De dieren moeten minstens 14 dagen na het begin van de behandeling tegen vectoren een PCR-test voor BTV3 ondergaan met een gunstig resultaat. 

   

Vermoeden van besmetting? Stuur monsters in! 

Gezien blauwtong een aangifteplichtige ziekte is, dienen houders van herkauwers monsters binnen te sturen bij een verdenking (zie procedure 1785121). Daarnaast wordt verwacht dat je contact opneemt met de Lokale Controle Eenheid van het FAVV. De analysekosten worden door het FAVV vergoed. Op de FAVV-website vind je een informatiefiche met essentiële informatie.

>> Bron: FAVV