078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier
Hoe bemonsteren?

De bemonstering in het kader van het paratuberculoseprogramma kan gebeuren via MPR-monstername door CRV, of jouw dierenarts kan een bloed- of melkmonster nemen. Voor elk dier is één monster voldoende voor ELISA-onderzoek. Door elk monster correct te identificeren met het rundidentificatienummer kan de verdere opvolging accuraat gebeuren.

   

Bijkomend onderzoek via PCR

Elk beslag - ongeacht het niveau - waar één of meerdere dieren positief testen op ELISA-onderzoek, kan een bijkomend PCR-onderzoek op mest laten uitvoeren. Wil je hiervan gebruik maken, laat dan zo snel mogelijk monsters binnenbrengen. Denk er wel aan: hoe langer je wacht, hoe minder tijd er is om dit PCR-onderzoek te laten uitvoeren. Bij een negatief PCR-resultaat is het niet nodig om het dier binnen het huidige werkjaar te ruimen om het A- of B-niveau te behalen. Echter, bij een positief resultaat, is het aan te raden om het dier zo snel mogelijk (hou rekening met de termijnen verbonden aan het A- en B-niveau, meer info hierover vind je verder op onze website) rechtstreeks af te voeren naar het slachthuis of het destructiebedrijf. Dit is cruciaal om je A- of B-niveau te behouden. Meer informatie over het paratuberculoseprogramma vind je op onze website.

Wat is jouw ervaring met DGZ?

Omdat we onze dienstverlening voortdurend willen verbeteren, stellen we jou graag enkele vragen over jouw ervaring met DGZ. De antwoorden op deze vragenlijst zijn volledig anoniem. Bedankt alvast om ons jouw feedback te bezorgen.