078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Met talloze acties zet DGZ zich in om in het nieuwe nationaal actieplan Visie 2024 blijvende inspanningen te leveren voor een verminderd antibioticagebruik (lees ons eerder nieuwsbericht hierover). Om antibioticaresistentie tegen te gaan, is het belangrijk om antibiotica enkel en alleen in te zetten als het écht moet. Ook in de veehouderij engageren we ons om hier werk van te maken. Maar hoe pakken we dit concreet aan op een manier die voor de hele sector haalbaar is? Om dit uit te zoeken, neemt DGZ deel aan het ROADMAP-project dat de Europese Unie in het leven riep.

In nauwe samenwerking met verschillende stakeholders, organiseren de Vlaamse ROADMAP-projectpartners ILVO en DGZ diverse acties voor de varkenssector en de vleeskalverhouderij:

  • Tijdens de Kick-off meeting werd benadrukt dat de maatregelen voor een verminderd antibioticagebruik niet ten koste mogen gaan van diergezondheid, dierenwelzijn en voedselverspilling. Dit principe werd meegenomen in de volgende fase van het project die de internationale naam ‘Living Labs’ kreeg. Op onze website vind je meer info over de Kick-off meeting.
  • Met de input van deze eerste meeting organiseerden we 4 Living Labs per diersoort - varkens en vleeskalveren - waarin we voor elke diersoort 3 oorzaken identificeerden die een invloed hebben op het antibioticagebruik. Meer details hierover verzamelden we in dit artikel over de Living Labs.
  • Op dit moment zijn we aan de slag met #TrotseVarkenshouder en #SamenTrots om de ideeën die voortgevloeid zijn uit de Living Labs om te zetten in de praktijk. In deze fase toetsen we de mogelijke oplossingen en/of hulpmiddelen af op het terrein: in hoeverre zijn ze praktisch en financieel haalbaar? Met die informatie kunnen we de basis leggen om stap voor stap te evolueren naar verminderd antibioticagebruik, en zo de dieren én het bedrijf gezonder maken.

Nu, een jaar na de Kick-off meeting werden alle stakeholders opnieuw uitgenodigd om een overzicht te krijgen van wat we reeds gerealiseerd hebben en wat de verdere plannen zijn. Uit het aantal aanwezigen, hun talloze vragen en reacties na de presentatie kunnen we opmaken dat de interesse bij de verschillende stakeholders nog steeds zeer groot is. Eén van de belangrijke stakeholders in het project is het FAVV. Dit project sluit namelijk nauw aan bij het Nationaal Actie Plan ter bestrijding van antimicrobiële resistentie.

Het ROADMAP-project is gefinancierd uit het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie in het kader van subsidieovereenkomst nr. 817626.