078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Nieuwe gebieden ‘verhoogde waakzaamheid’

Op basis van drie nieuwe gevallen in de afgelopen weken breidt DGZ het ‘gebied verhoogde waakzaamheid’ (de regio Middelkerke, Nieuwpoort, Diksmuide, Gistel, Koekelare, Ichtegem, Jabbeke, Zedelgem, Torhout, Kortemark) uit met de gemeenten Ieper, Zonnebeke en Zuienkerke (zie kaart). DGZ heeft contact opgenomen met alle bedrijven in de directe buurt evenals met alle contactbedrijven. Begin deze week werd het IBR-virus ook opgespoord via een swab voor virologisch onderzoek in de gemeente Wingene. Het FAVV en DGZ hebben de directe buurtbedrijven gecontacteerd en volgen de situatie nauwgezet op. Ook in de gemeente Oostkamp werd in een vroege fase IBR-insleep gedetecteerd. Daarom wordt het gebied verhoogd risico uitgebreid met de gemeenten Wingene en Oostkamp.

Kaart: Overzicht van de gebieden verhoogde waakzaamheid en verhoogd risico.

Blijvend alert – proactieve aanpak in West-Vlaanderen

Twee van de nieuwe gevallen werden ontdekt via de acties in West-Vlaanderen waar DGZ, in samenspraak met de sector, extra onderzoeken laat uit voeren. Deze maand worden West-Vlaamse melkleverende bedrijven nog eens extra onderzocht via tankmelk. De vroege detectie van de laatste gevallen toont aan dat een samenwerking tussen veehouder, bedrijfsdierenarts en de sector essentieel is.

In de strijd tegen IBR is bioveilig werken van cruciaal belang, ook bij handel en aankopen, en een nauwe samenwerking tussen veehouder en bedrijfsdierenarts onmisbaar.
DGZ

Lees meer:

DGZ-nieuwsitem van 21 maart 2024 over nieuwe insleep en verdachte gevallen van IBR in West-Vlaanderen.