078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier
Officieel vrij van rundertuberculose

 
Sinds 2003 is België officieel vrij van rundertuberculose. Dat betekent echter niet dat er geen nieuwe gevallen meer worden vastgesteld. Bijna elk jaar wordt in ons land nog minstens één haard gedetecteerd. Het meest recente geval – een bedrijf in de provincie Luik – dateert van eind 2020. Omdat rundertuberculose een zoönose is, zijn er af en toe ook besmettingen bij mensen. Om deze redenen blijft de bestrijding van rundertuberculose essentieel.

Tot dusver gebeurde de bewaking als volgt:

  • Binnen de winterscreening wordt een selectie van bedrijven of individuele dieren via tuberculinatie onderzocht.
  • Daarnaast is er de bewaking in het slachthuis waarbij elk geslacht rund gecontroleerd wordt op de aanwezigheid van letsels die op rundertuberculose kunnen wijzen.
  • Verder zijn er de staltuberculinaties bij haarden, op contactbedrijven en bij verdenkingen.
  • Tot slot is er de verplichte tuberculinatie bij elk rund dat aangekocht wordt.

Deze manier van werken is op 1 februari grondig aangepast. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.
 

Bloedonderzoek in plaats van tuberculinaties

Tuberculinaties hoeven niet langer te worden uitgevoerd. In de winterscreening en bij de bewaking van haarden en contactbedrijven ruimen ze plaats voor bloedonderzoek. Meer bepaald gaat het om een combinatie van een gamma-interferon-test en As ELISA.
 

Wat gebeurt er als je dieren aankoopt?

Ook bij aangekochte dieren is het niet langer nodig om een tuberculinatie uit te voeren. Aangekochte dieren worden niet langer onderzocht op rundertuberculose, tenzij het gaat om ingevoerde runderen ouder dan 6 maanden die afkomstig zijn van een risicoland voor rundertuberculose. Deze dieren zullen eveneens bloedonderzoek moeten ondergaan. Meer over aankopen
 

Nieuw bewakingsprogramma voor tuberculose

Op 1 februari is er in parallel ook een nieuw bewakingsprogramma gestart gebaseerd op serologische onderzoeken en gekoppeld aan de IBR-bestrijding. Jaarlijks zullen binnen het programma standaard één op de vijf bedrijven onderzocht worden, aangevuld met een aantal bedrijven geselecteerd door het FAVV. De oude contactbedrijven en volledig geruimde haarden zullen in dit nieuwe bewakingsprogramma opgenomen worden.

Daarnaast blijft de bewaking in het slachthuis behouden, waarbij elk geslacht rund gecontroleerd wordt op de aanwezigheid van letsels die op rundertuberculose kunnen wijzen.
 

Aangepaste invulling winterscreening

Tot slot krijgt ook het luik rundertuberculose in de winterscreening een nieuwe invulling. Bepaalde bedrijven (de oude contactbedrijven bijvoorbeeld) zullen niet langer opgevolgd worden binnen de winterscreening. Anderzijds worden oude haarden die niet volledig geruimd werden, toegevoegd aan de winterscreening.

Meer informatie over de bestrijding van rundertuberculose vind je op onze website en op de website van het FAVV (o.a. vademecum).