078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Vrij handelsverkeer tussen Nederland en België is terug mogelijk sinds 27 oktober 2023. Doordat het FAVV deze derogatie verleent, is er ook vanuit regio’s in Duitsland die niet meer vrij zijn van blauwtong serotype 3, terug verkeer naar België mogelijk. Uiteraard blijven de algemene bioveiligheidsregels gelden: wees voorzichtig met aankoop en beperk verplaatsingen tot een minimum.

     

Situatie in de ons omringende landen

Voorlopig zijn binnen Europa tot nu toe enkel besmettingen met blauwtong serotype 3 bevestigd in Nederland, Duitsland en België.

In Duitsland gaat het om een uitbraak op een schapenbedrijf in het district van Kleve (Noordrijn-Westfalen) die bevestigd werd op 13 oktober. In Nederland zitten de uitbraken sinds eind oktober voor het eerst in alle provincies, met het overgrote deel van de besmettingen bij schapenhouders maar ook op melkveebedrijven.

Kaartje: Overzicht van blauwtongbesmettingen in Nederland per woonplaats op 31 oktober 2023 (bron: NVWA)

Vermoeden van besmetting? Stuur monsters in!

Sinds het eerste bevestigde geval van besmetting met blauwtong serotype 3 in ons land begin oktober, sturen houders van herkauwers monsters binnen in het kader van verdenking. Blauwtong is immers een aangifteplichtige ziekte. Tot op vandaag testte geen enkel monster positief.

Het is van groot belang dat we een zo goed mogelijk beeld blijven hebben van de situatie in ons land. Daarom: heb je ook maar enig vermoeden van besmetting, contacteer dan de Lokale Controle Eenheid van het FAVV en laat stalen nemen/neem stalen voor onderzoek op blauwtongvirus (zie procedure 1785121). De analysekosten worden betaald door het FAVV. Op de FAVV-website vind je een fiche met de meest belangrijke informatie (klinische symptomen,..).

    

Geef je dieren een goeie verzorging en vooral: wees alert!

Meer info: