078 05 05 23


De registratie van beslagen en identificatie van dieren maken het mogelijk om dieren en hun producten te volgen doorheen alle stadia van de voedselketen - van bij de productie en de verwerking, tot de distributie. Dit hele proces vormt een onmisbare schakel bij het bewaken van de voedselveiligheid.

Hieronder vind je de belangrijkste richtlijnen waar je als houder van konijnen rekening mee moet houden.

Starten met het houden van konijnen

Ben je van plan om konijnen te houden? Houd er dan rekening mee dat van zodra je konijnen in de voedselketen brengt, je wettelijk verplicht bent om je hiervoor te registreren in de Saniteldatabank.

Meer weten ...

Administratieve verplichtingen

Als konijnenhouder heb je enkele administratieve verplichtingen die bij wet zijn vastgelegd. Je moet bv. een register op weekbasis bijhouden en import of export van konijnen registreren via Veeportaal. We zetten dit voor jou op een rijtje.

Meer weten ...

Wijzigen/stopzetten van je beslag

Wijzigen er bepaalde gegevens voor je beslag (bv. wijziging van adres, facturatiegegevens of verantwoordelijke) of ben je gestopt met het houden van dieren? Laat ons dit dan weten, zodat we dit voor jou kunnen registreren.

Meer weten ...

Vervoer van konijnen

Voor elk transport van konijnen gelden er specifieke I&R-verplichtingen. In de meeste gevallen dient er een verplaatsingsdocument opgemaakt te worden. Het is ook noodzakelijk om de voertuigen te reinigen en in bepaalde gevallen te ontsmetten, en de gegevens bij te houden in een register.

Meer weten ...

Jaarlijkse bijdragen

Als houder van konijnen betaal je jaarlijks één of meerdere wettelijke bijdragen, afhankelijk van het aantal dieren dat je houdt. 

Meer weten ...