Voor Veeportaal en DGZ Online: klik op 'MIJN DGZ'

078 05 05 23


De registratie van beslagen en identificatie van dieren maken het mogelijk om dieren en hun producten te volgen doorheen alle stadia van de voedselketen - van bij de productie en de verwerking, tot de distributie. Dit hele proces vormt een onmisbare schakel bij het bewaken van de voedselveiligheid.

Hieronder vind je de belangrijkste richtlijnen waar je als houder van schapen, geiten en/of herten rekening mee moet houden.

Kop van een wollig schaap

Starten met het houden van schapen, geiten of herten

Ben je van plan om binnenkort schapen, geiten of herten te houden? Houd er dan rekening mee dat je wettelijke verplicht bent om je hiervoor te registreren in de Saniteldatabank. Dit is noodzakelijk zowel voor professionele kwekers als voor hobbyhouders, zodra je minstens één dier hebt.

Meer weten ...

Administratieve verplichtingen

Als houder van schapen, geiten en herten heb je enkele administratieve verplichtingen, die bij wet zijn vastgelegd. Zo moet je een register bijhouden van de aanwezige dieren en jaarlijks tellingsgegevens registreren.

Meer weten ...

Wijzigen/stopzetten van je beslag

Wijzigen er bepaalde gegevens voor je beslag (bv. wijziging van adres, facturatiegegevens of verantwoordelijke) of ben je gestopt met het houden van dieren? Laat ons dit dan weten, zodat we dit voor jou kunnen registreren.

Meer weten ...

Identificatie van schapen, geiten en herten

Schapen, geiten en herten moeten geïdentificeerd worden met een oormerk. Welke dieren krijgen een oormerk en wanneer? Hoe bestel je deze oormerken? En wat als er oormerken verloren gaan?

Meer weten ...

Vervoer van schapen, geiten of herten

Voor elk transport van schapen, geiten of herten gelden er specifieke verplichtingen. In de meeste gevallen dient er een verplaatsingsdocument opgemaakt te worden. De voertuigen dienen verder gereinigd te worden en die gegevens bijgehouden in een register. Verder moet de bestuurder in een aantal gevallen ook beschikken over een getuigschrift vakbekwaamheid.

Meer weten ...

Particuliere slachting

Wil je een schaap of geit laten slachten voor eigen gebruik binnen je gezin? Dan spreken we van een particuliere slachting. Deze slachting kan zowel in het slachthuis plaatsvinden als thuis. Hoe zorg je ervoor dat dit administratief geregeld is?

Meer weten ...

Jaarlijkse bijdragen

Als houder van schapen, geiten of herten betaal je jaarlijks één of meerdere wettelijke bijdragen, afhankelijk van het aantal dieren dat je houdt.

Meer weten ...