078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

De klassieke 3 km beschermingszone en 10 km bewakingszone worden afgebakend rond de nieuwe uitbraak. In de praktijk versmelten deze met de bestaande zones Wervik, waardoor deze in noordoostelijke richting uitbreiden. In beperkte mate treft deze uitbreiding ook de bewakingszone Houthulst. De enkele bedrijven die in het overlappende deel gelegen zijn, komen onder de maatregelen en de timing van de bewakingszone Wervik te vallen.

Concreet geldt voor de zones in West-Vlaanderen en Henegouwen de volgende timing:

 • De bewakingszone Houthulst wordt komende nacht van 25 op 26 januari 2023 om middernacht opgeheven, uitgezonderd de delen die overlapt worden door de bewakingszones Wervik 1 en 2. Vanaf morgen is dit dus vrij gebied.
 • De beschermingszones Wervik (3 km-zones):
  • De nieuwe beschermingszone Wervik 2 loopt t.e.m. woensdag 15 februari; vanaf donderdag 16 februari is dit bewakingszone Wervik.
  • Het niet-overlappende deel van de oude beschermingszone Wervik 1 loopt zoals voorzien t.e.m. donderdag 09 februari; vanaf vrijdag 10 februari is dit bewakingszone Wervik.
 • De bewakingszones Wervik (10 km-zones):
  • De nieuwe bewakingszone Wervik 2 loopt t.e.m. vrijdag 24 februari; vanaf zaterdag 25 februari is dit vrij gebied.
  • Het niet-overlappende deel van de oude bewakingszone Wervik 1 loopt zoals voorzien t.e.m. zaterdag 18 februari; vanaf zondag 19 februari is dit vrij gebied.

In de zones Wervik blijven de derogaties lopen. Deze zijn ook meteen toepasbaar in het toegevoegde nieuwe deel. Bovendien wordt vanaf overmorgen vrijdag 27 januari de procedure geactiveerd voor het slachten van braadkippen uit de 3 km-zones.

Op de website van het FAVV vind je alle instructies en een beschrijving van alle maatregelen.


Merk je een verhoogde sterfte op of een ander symptoom van ziekte, contacteer dan onmiddellijk je bedrijfsdierenarts.

Dierenartsen moeten op hun beurt onmiddellijk de LCE verwittigen in geval van verdenking.

Lees meer:

 

Bron: FAVV