078 05 05 23

De registratie van beslagen en identificatie van dieren maken het mogelijk om dieren en hun producten te volgen doorheen alle stadia van de voedselketen - van bij de productie en de verwerking, tot de distributie. Dit hele proces vormt een onmisbare schakel bij het bewaken van de voedselveiligheid.

Hieronder vind je de belangrijkste richtlijnen waar je als houder van herten en kameelachtigen rekening mee moet houden.

Starten met het houden van herten en/of kameelachtigen

Ben je van plan om herten en/of kameelachtigen (alpaca, lama...) te houden? Houd er dan rekening mee dat je wettelijk verplicht bent om je hiervoor te registreren in de Saniteldatabank. Dit is noodzakelijk van zodra je minstens één dier hebt, zowel voor professionele kwekers als voor hobbyhouders.

Meer weten ...

Administratieve verplichtingen

Als houder van herten en/of kameelachtigen heb je enkele administratieve verplichtingen die bij wet zijn vastgelegd. Je moet bv. een register bijhouden van de aanwezige dieren en jaarlijks tellingsgegevens registreren.

Meer weten ...

Wijzigen/stopzetten van je beslag

Wijzigen er bepaalde gegevens voor je beslag (bv. wijziging van adres, facturatiegegevens of verantwoordelijke) of ben je gestopt met het houden van dieren? Laat ons dit dan weten, zodat we dit voor jou kunnen registreren.

Meer weten ...

Identificatie van herten en kameelachtigen

Herten en kameelachtigen moeten geïdentificeerd worden met oormerken of een transponder. Welke dieren worden geïdentificeerd en wanneer? Hoe bestel je oormerken? En wat als er oormerken verloren gaan?

Meer weten ...

Vervoer van herten en kameelachtigen

Voor elk transport van herten of kameelachtigen gelden er specifieke verplichtingen. In de meeste gevallen dient er een verplaatsingsdocument opgemaakt te worden. De voertuigen dienen verder gereinigd te worden en die gegevens bijgehouden in een register. Verder moet de bestuurder in een aantal gevallen ook beschikken over een getuigschrift vakbekwaamheid.

Meer weten ...

Jaarlijkse bijdragen

Als houder van herten en/of kameelachtigen betaal je jaarlijks één of meerdere wettelijke bijdragen, afhankelijk van het aantal dieren dat je houdt. 

Meer weten ...

Identificatie en registratie van kameelachtigen: veelgestelde vragen

Op 21 april 2021 trad de Europese dierengezondheidswet in voege. Deze wetgeving verplicht dat ook houders van kameelachtigen geregistreerd worden in Sanitel, de databank van het FAVV ontwikkeld voor de identificatie en registratie van de Belgische veestapel. Wat staat je precies te doen als houder van kameelachtigen, waaronder de alpaca’s en lama’s? Om antwoord te bieden op deze en andere vragen organiseerde DGZ een webinar voor houders van deze dieren.    

Meer weten ...