Dit weekend voeren we verbeteringswerken uit aan onze ICT-infrastructuur. Hierdoor is DGZ Online niet beschikbaar van zaterdag 24 februari om 14.00 uur tot zondagmiddag 25 februari, 14.00 uur. Onze website en Veeportaal blijven wel operationeel. Tenzij er onverwachte problemen opduiken, kun je zondag vanaf 14.00 uur terug gebruik maken van DGZ Online. Onze excuses voor het ongemak.

078 05 05 23

FOD-project met partners ILVO (Eenheid Technologie & Voeding) en DGZ. Dit project liep van 2008 tot 2012.

De prevalentie van Salmonella Enteritidis op legbedrijven is de laatste jaren sterk teruggedrongen. Om de doelstellingen van Europa voor zoönosebestrijding te halen moet de sector nog een inspanning leveren om de resterende hardnekkige besmettingen op te sporen en onder controle te krijgen. Dit project bood hiervoor wetenschappelijke ondersteuning.

Het project onderzocht de Salmonella Enteritidis-contaminatie op zeven persisterend besmette Belgische legbedrijven. Het project toonde aan dat Salmonella Enteritidis aanwezig is in de omgeving van persisterend Salmonella Enteritidis positieve besmette legbedrijven en dat in veel gevallen de Salmonella Enteritidis-besmetting niet werd verwijderd na reiniging en ontsmetting. Het project identificeerde eveneens het eierlokaal als een kritiek besmettingspunt op de meeste legbedrijven. 

Bron: doctoraat ‘Control and characterization of Salmonella Enteritidis on persistently contaminated Belgian layer farms and its relation to human infection’ – Isabelle Dewaele.