Voor Veeportaal en DGZ Online: klik op 'MIJN DGZ'

078 05 05 23

FOD-project met partners ILVO (Eenheid Technologie & Voeding) en DGZ. Dit project liep van 2008 tot 2012.

De prevalentie van Salmonella Enteritidis op legbedrijven is de laatste jaren sterk teruggedrongen. Om de doelstellingen van Europa voor zoönosebestrijding te halen moet de sector nog een inspanning leveren om de resterende hardnekkige besmettingen op te sporen en onder controle te krijgen. Dit project bood hiervoor wetenschappelijke ondersteuning.

Het project onderzocht de Salmonella Enteritidis-contaminatie op zeven persisterend besmette Belgische legbedrijven. Het project toonde aan dat Salmonella Enteritidis aanwezig is in de omgeving van persisterend Salmonella Enteritidis positieve besmette legbedrijven en dat in veel gevallen de Salmonella Enteritidis-besmetting niet werd verwijderd na reiniging en ontsmetting. Het project identificeerde eveneens het eierlokaal als een kritiek besmettingspunt op de meeste legbedrijven. 

Bron: doctoraat ‘Control and characterization of Salmonella Enteritidis on persistently contaminated Belgian layer farms and its relation to human infection’ – Isabelle Dewaele.