078 05 05 23


De registratie van beslagen en identificatie van dieren maken het mogelijk om dieren en hun producten te volgen doorheen alle stadia van de voedselketen - van bij de productie en de verwerking, tot de distributie. Dit hele proces vormt een onmisbare schakel bij het bewaken van de voedselveiligheid.

Hieronder vind je de belangrijkste richtlijnen waar je als houder van pluimvee rekening mee moet houden.

Starten met het houden van pluimvee

Ben je van plan om binnenkort pluimvee te houden? Houd er dan rekening mee dat je in bepaalde situaties, afhankelijk van het aantal dieren, de soort en hun uiteindelijke bestemming, wettelijk verplicht bent om je hiervoor te registreren in de Saniteldatabank.

Meer weten ...

Administratieve verplichtingen

Als pluimveehouder heb je enkele administratieve verplichtingen die bij wet zijn vastgelegd. Je moet bv. een register bijhouden en import of export registreren via Veeportaal.

Meer weten ...

Wijzigen/stopzetten van je beslag

Wijzigen er bepaalde gegevens voor je beslag (bv. wijziging van adres, facturatiegegevens of verantwoordelijke) of ben je gestopt met het houden van dieren? Laat ons dit dan weten, zodat we dit voor jou kunnen registreren.

Meer weten ...

Meerdere pluimveebeslagen registreren op één adres

Als pluimveehouder kan of moet je in bepaalde gevallen meerdere pluimveebeslagen registreren op eenzelfde adres. Wat de voorwaarden hiervoor zijn en hoe je dit precies doet, zetten we voor jou op een rijtje.

Meer weten ...

Vervoer van pluimvee

Voor elk transport van pluimvee gelden er specifieke I&R-verplichtingen. In de meeste gevallen dient er een verplaatsingsdocument opgemaakt te worden. Het is ook noodzakelijk om de voertuigen te reinigen en in bepaalde gevallen te ontsmetten, en een register bij te houden met die gegevens. Verder moet de bestuurder in een aantal gevallen ook beschikken over een getuigschrift vakbekwaamheid vervoer.

Meer weten ...

Jaarlijkse bijdragen

Als houder van pluimvee betaal je jaarlijks één of meerdere wettelijke bijdragen, afhankelijk van het aantal dieren dat je houdt. 

Meer weten ...