Vragen? Mail helpdesk [at] dgz [dot] be
of bel 078 05 05 23
Dierengezondheidszorg Vlaanderen
Snel naar
Blijf alert voor vogelgriep
30 oktober 2019
De eerste helft van dit jaar werden een aantal Vlaamse pluimveehouders getroffen door vogelgriep. Gelukkig zijn er de laatste maanden geen nieuwe meldingen meer geweest. Toch is het nodig om blijvend alert te zijn voor het virus, zeker nu de trekvogels aan hun jaarlijkse tochten bezig zijn. Deze dieren zijn immers vaak drager van het vogelgriepvirus. Bewaak daarom de bioveiligheid op uw bedrijf en voorkom insleep van het vogelgriepvirus.
Het risico op een vogelgriepbesmetting bestaat het hele jaar rond. Vogelmigraties betekenen een verhoogd risico maar zijn niet de enige vorm van insleep van het virus op het pluimveebedrijf. Ook besmet materiaal zoals kratten en voertuigen kunnen het virus verspreiden of het kan via bezoekers uw bedrijf binnenkomen. Pas daarom consequent bioveiligheidsmaatregelen toe om uw bedrijf vrij te houden van het vogelgriepvirus.
Contacteer uw bedrijfsdierenarts als een van onderstaande gevallen zich voordoet op uw bedrijf:
- De voeder- en waterconsumptie daalt met meer dan 20% ten opzichte van de normale consumptie.
- Er is een sterfte onder de dieren van meer dan 3% per week.
- De leg daalt met meer dan 5% en dit gedurende meer dan twee dagen.
- Er worden klinische symptomen of, bij autopsie, letsels vastgesteld die mogelijk wijzen op vogelgriep. Meer info over de symptomen van vogelgriep vindt u in de fiches van het FAVV.
Een beeld van de vliegroutes van trekvogels maakt duidelijk waarom het vogelgriepvirus vaak over grote afstanden verspreid wordt. © Wetlands International