078 05 05 23


De registratie van beslagen en identificatie van dieren maken het mogelijk om dieren en hun producten te volgen doorheen alle stadia van de voedselketen - van bij de productie en de verwerking, tot de distributie. Dit hele proces vormt een onmisbare schakel bij het bewaken van de voedselveiligheid.

Hieronder vind je de belangrijkste richtlijnen waar je als varkenshouder rekening mee moet houden.

Starten met het houden van varkens

Ben je van plan om binnenkort varkens te houden? Houd er dan rekening mee dat je wettelijke verplicht bent om je hiervoor te registreren in de Saniteldatabank. Dit is noodzakelijk zowel voor professionele kwekers als voor hobbyhouders, zodra je minstens één dier hebt.

Meer weten ...

Administratieve verplichtingen

Als varkenshouder heb je enkele administratieve verplichtingen die bij wet zijn vastgelegd. Zo moet je een register op weekbasis bijhouden, een reeks documenten bewaren gedurende vijf jaar, en de dierenarts viermaandelijks laten langskomen voor het opmaken van een bezoekrapport. We zetten dit voor jou op een rijtje.

Meer weten ...

Wijzigen/stopzetten van je beslag

Wijzigen er bepaalde gegevens voor je beslag (bv. wijziging van adres, facturatiegegevens of verantwoordelijke) of ben je gestopt met het houden van dieren? Laat ons dit dan weten, zodat we dit voor jou kunnen registreren.

Meer weten ...

Identificatie van varkens

Varkens moeten geïdentificeerd worden met behulp van oormerken. Welke dieren krijgen een oormerk en wanneer? Hoe bestel je deze oormerken? En wat als er oormerken verloren gaan?

Meer weten ...

Identificatie van biggen op een biggenopfokbedrijf (1-op-1 relatie)

De wetgeving voorziet dat bepaalde biggenopfokbedrijven de biggen bij afvoer niet hoeven te identificeren met een oormerk van het biggenopfokbedrijf. Wat zijn de voorwaarden en hoe breng je dit administratief in orde?

Meer weten ...

Identificatie in een toeleveringsketen

In de toekomst wordt voorzien dat wanneer je beslag onderdeel uitmaakt van een toeleveringsketen, je de dieren niet hoeft te identificeren. Dit is echter vandaag nog niet aan de orde.

Meer weten ...

Registratie quarantainebedrijf vs. isolatiestal

Houd je jouw varkens in quarantaine op een andere locatie dan je beslag? Afhankelijk van hoever deze locatie van je beslag gelegen is, registreer je deze locatie als quarantainebedrijf of isolatiestal.

Meer weten ...

Vervoer van varkens

Voor elk transport van varkens gelden er specifieke I&R-verplichtingen. In de meeste gevallen dient er een verplaatsingsdocument opgemaakt te worden. Verder is het noodzakelijk om de informatie rond het reinigen en ontsmetten van voertuigen bij te houden in een register. Voor de meeste transporten moet de bestuurder ook beschikken over een getuigschrift vakbekwaamheid vervoer.

Meer weten ...

Particuliere slachting van varkens

Wil je een varken laten slachten voor eigen gebruik binnen je gezin? Dan spreken we van een particuliere slachting. Deze slachting kan zowel in het slachthuis plaatsvinden als thuis. Hoe zorg je ervoor dat dit administratief geregeld is?

Meer weten ...

Jaarlijkse bijdragen

Als houder van varkens betaal je jaarlijks één of meerdere wettelijke bijdragen, afhankelijk van het aantal dieren dat je houdt. We zetten deze voor jou op een rijtje.

Meer weten ...