Van vrijdag 13 september om 16 uur tot en met maandagavond 16 september kunnen er geen registraties of aanpassingen worden gedaan in de Sanitel-databank, noch via Veeportaal, noch via het telefonisch meldingssysteem, de DGZ Rund-app of de managementpakketten. Meer informatie hierover lees je in ons nieuwsitem

078 05 05 23

Lopende projecten diverse partners

Project Boerenvreugde in de West-Vlaamse kraamstallen

Een goede start van de dieren is belangrijk voor hun verdere leven. Want een goede start heeft een impact op het antibioticumgebruik en de gezondheid van de varkens maar bepaalt ook de verdere prestaties van de varkens. Kortom, een goed kraamstalmanagement is de basis voor een gezonde en technisch optimale varkensproductie.

Met het project ‘Boerenvreugde in West-Vlaamse kraamstallen’ dat gefinancierd wordt door de provincie West-Vlaanderen, werken DGZ en Inagro samen om de West-Vlaamse varkenshouders te ondersteunen, informeren en inspireren met betrekking tot zijn kraamstalmanagement.

Hiervoor zetten we in op 3 aspecten:

  1. Individuele begeleiding binnen het project
    Het project geeft West-Vlaamse bedrijven de mogelijk om zich individueel te laten begeleiden bij het optimaliseren van hun kraamstalmanagement. Varkenshouders die vragen hebben over dit onderwerp, die streven naar betere bedrijfsprestaties, gezondere varkens of andere aspecten die gelinkt worden aan kraamstalmanagement kunnen via dit project ondersteuning en begeleiding aanvragen. 
  2. Innovatieve technieken onderzoeken en ervaringen delen met collega’s
    Eén van de doelen van het project is innovatieve technieken of handelingen rond kraamstalmanagement onder de aandacht brengen. Dit kunnen zowel kleine als grote aanpassingen zijn waarbij we ook rekening houden met de praktische en financiële haalbaarheid.
    Om te weten welke innovatieve technieken of handelingen de dag van vandaag al worden toegepast én om te weten te komen waar bijkomende informatie over nodig is, organiseren we op verschillende momenten brainstormsessies en educatieve/informatieve uitstappen. Kortom, uitwisseling van  informatie met als doel de sector te helpen met een verbetering van het kraamstalmanagement te bekomen.
  3. Communicatie en sensibilisering
    Door regelmatig over het project te communiceren, brainstormsessies te organiseren, door het uitwerken en verspreiden van basisprotocollen met betrekking tot het kraamstalmanagement en een varkenshouder aan te stellen als ambassadeur voor het project, willen we zoveel mogelijk varkenshouders betrekken bij dit onderwerp en hen erover informeren en sensibiliseren.

     

Tips over kraamstalmanagement

Dankzij het project konden Inagro en DGZ samen met de West-Vlaamse varkenshouders-deelnemers een reeks protocollen opstellen die elke varkenshouder kunnen inspireren met betrekking tot zijn kraamstalmanagement. Met welke ga jij aan de slag?

           >> Ontdek hier alle tips uit het project

 

Wens je meer informatie over dit project, heb je interesse in de individuele begeleiding of in deelname aan 1 van de brainstormsessies?

Heb je innovatieve ideeën die je graag wil delen of input voor een basisprotocol?

Of ben je benieuwd naar wat het inhoudt om ambassadeur te zijn voor dit project?

Neem contact op met DGZ-varkensdierenarts Caroline Bonckaert: caroline.bonckaert@dgz.be.

 

Logo InagroLogo DGZ

 

 

 

Dit project kwam tot stand met de steun van www.vlaanderen.be/pdpo en www.ec.europa.eu/agriculture/ en de provincie West-Vlaanderen.

Logo ELFPO  Logo provincie West-Vlaanderen

Lopende projecten Veepeiler Varken

Veepeiler Varken ondersteunt de varkenssector in België met praktisch onderzoek en tweedelijnsadvies. Het initiatief is een samenwerking tussen DGZ, Arsia en de faculteiten Diergeneeskunde van Universiteit Gent en Université de Liège.

Veepeiler Varken heeft twee belangrijke pijlers: tweedelijnsdiergeneeskunde en korte, praktijkgerichte onderzoeksprojecten.

>> Aan sommige van de lopende Veepeilerprojecten kan je nog altijd deelnemen. Ben je varkenshouder en heb je interesse? Bespreek het met je bedrijfsdierenarts zodat hij contact kan opnemen met zijn DGZ regiodierenarts om verdere opties te bespreken.

Uitbreiding van de PRRSV stam surveillance met behulp van whole genome sequencing

De PRRSV-stam ‘Rosalia’ circuleert al sinds 2021 in Spanje. Tot nu toe werden geen PRRSV-uitbraken gerapporteerd of onderzocht die doen vermoeden dat 'Rosalia' in ons land is. Er is echter geen garantie dat een gevonden PRRSV-stam al dan niet de nieuwe ‘Rosalia’-variant is. Daarvoor is verdere sequentiebepaling nodig. Een Whole Genome Sequencing kan daarbij helpen, want deze techniek bepaalt de structuur van de volledige PRRSV-stam, wat ons veel leert over de stam die op een bedrijf circuleert. Daarom maakt het nieuwe Veepeiler Varken project gebruik van de PathoSense-technologie waarbij bepaalde geselecteerde PRRS-stammen worden gesequeneerd. Binnen het project sequeneert het DGZ Labo bepaalde PCR-positieve stalen, afkomstig van bedrijven met een klinisch beeld gelinkt aan PRRS, om de gevonden virusstam verder te analyseren. Die analyse kan uitgevoerd worden op PCR-positieve serumstalen of verworpen vruchten (met een Ct-waarde lager dan 27). 

>> Heb je interesse in het project? Bespreek het met je bedrijfsdierenarts zodat hij contact kan opnemen met zijn DGZ regiodierenarts om verdere opties te bespreken.

Afgelopen varkensprojecten

Een projectomschrijving en de resultaten van de afgelopen Veepeilerprojecten en projecten met diverse partners.